Hold udkig efter farvemærkede Svartbage!

De sidste par år er der blevet ringmærket rigtig mange Svartbage i Danmark. De fleste af fuglene er ud over den sædvanlige metalring blevet forsynet med en sort farvering på det andet ben. Størsteparten af Svartbagene er blevet mærket i landets største kolonier i det nordlige Kattegat (bl.a. på Hirsholmene), men der er også blevet mærket mange fugle i den sydlige del af landet. I Fyns-områdets formentlig største Svartbagekoloni på Mågeøerne ved Bogense er de fleste af ungerne siden 2009 blevet forsynet med farveringe, og i Det Sydfynske Øhav blev der i 2012 farveringmærket 74 Svartbageunger. Desuden er der i 2011 og 2012 blevet farveringmærket hundredevis af Svartbage omkring Sjælland og Lolland-Falster.

Nymærket Svartbageunge på Mågeøerne, 19. juni 2010. Denne fugl er blevet aflæst 7 gange i Holland mellem august 2010 og maj 2012.

Jeg vil gerne opfordre alle til at tjekke de Svartbage, de støder på, for farveringe, og forsøge at få dem aflæst. Aflæsninger kan indrapporteres på www.ringmerking.no/cr/ (eller kan sendes til undertegnede). På www.ringmerking.no/cr/ kan man (når man er oprettet som bruger) se både mærkningsdata og tidligere aflæsninger af de fugle, man har aflæst. Og man kan efterfølgende følge, hvad der kommer af nye aflæsninger af de fugle, man har set.

Sort JE033 fra Mågeøerne, fotograferet på Bagenkop Havn 12. februar 2011.

Bagenkop Havn er formentlig områdets bedste lokalitet til at søge efter farvemærkede Svartbage. Sidste vinter kunne der samme dag ses op til seks forskellige Svartbage med farveringe. Så hermed en opfordring til at tage et smut på havnen, når turen alligevel går til Sydlangeland!

Af de 74 Svartbageunger, der i år blev mærket i Det Sydfynske Øhav, er der foreløbig aflæst to på Bagenkop Havn og tre i Damp i Nordtyskland ca. 50 km SV for mærkningsområdet (hvoraf den ene var en genganger fra Bagenkop!). Herudover er en enkelt unge fundet død få km fra mærkningsstedet. Det bliver spændende at følge, hvad de Sydfynske Svartbage fremover giver af genfund. Jeg vil forsøge at bringe opdateringer her på siden.

Vh. Jacob Sterup

Reklamer

2 Responses to “Hold udkig efter farvemærkede Svartbage!”


 1. 1 ringmaerkergruppenfyn september 18, 2012 kl. 9:06 pm

  Den sidste uges tid er der kommet flere nye aflæsninger af årets Svartbage. Tre af årets unger fra Det Sydfynske Øhav er således blevet aflæst som følger:
  JYA34 blev aflæst af Henrik Knudsen i Spodsbjerg Havn 10/9.
  JYA55, som blev aflæst fire gange i Damp mellem 21/8 og 2/9, sås 14/9 i Wackerballig ca. 20 km mod NNV i forhold til Damp.
  JYA44 blev 9/9 aflæst i St. Peter-Ording ved den tyske Vadehavskyst og er altså foreløbig den af de sydfynske Svartbage, der er nået længst væk.

  En enkelt af årets Svartbageunger fra Mågeøerne er blevet aflæst. JW622 blev 31/8 og 14/9 aflæst ved Hvide Sande i Vestjylland (130 km fra mærkningsstedet). Desuden er der rapporteret to aflæsninger fra de seneste års mærkninger på Mågeøerne. JE170 (mærket som ynglefugl i 2011) blev 16/9 aflæst ved Zandvoort, Holland (515 km fra Mågeøerne). Den blev aflæst to gange i samme område i efteråret 2011. JE003 (unge fra 2009) blev 17/9 aflæst ved Noordwijk, Holland (518 km fra Mågeøerne) – kun et par km fra, hvor JE170 blev set dagen før! Denne fugl er tidligere blevet aflæst 8 gange i Holland samt én gang i Frankrig.

  Vh. Jacob

 2. 2 ringmaerkergruppenfyn september 21, 2012 kl. 6:33 pm

  To nye aflæsninger af Svartbage fra Det Sydfynske Øhav:
  JYA45 blev aflæst i Eckernförde 19/9 og JYA48 blev aflæst samme sted 21/9. Begge aflæst af Gerd Pellner, der dermed har aflæst fem af vore Svartbage i Nordtyskland i løbet af den seneste måned!
  Vh. Jacob


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
Kategorier

Arkiver

Reklamer

%d bloggers like this: