Lille Gråsisken aflæst i Norge

Vi modtog i dag en genmelding af en Lille Gråsisken mærket på Keldsnor Fuglestation. Fuglen blev mærket af Anders som 1K 10. oktober 2010 ved Keldsnor og aflæst af en ringmærker lidt sydvest for Oslo 26. februar 2012, 558 km nord for ringmærkningsstedet. Der er siden 1994 blot mærket 48 Gråsiskener på fuglestationen, og det er stationens første genmelding.

Det er interessant med et februar-genfund så langt nordpå set i lyset af, at Lille Gråsisken normalt regnes som en fåtallig vintergæst i Danmark. Både ved mærkning og aflæsning blev fuglen bestemt til Lille Gråsisken.

Vh. JSA

Reklamer

6 Responses to “Lille Gråsisken aflæst i Norge”


 1. 1 Henrik Knudsen marts 9, 2012 kl. 9:06 am

  Hej

  Hvis jeg ikke husker helt forkert var der invasion af Gråsisken i 2010, mener der var nogle store trækdage rundt omkring. Jeg kan dog ikke huske om det primært var Stor eller Lille der var mange af.

  I den forbindelse kunne jeg godt tænke mig at høre hvordan den er blevet bestemt til Lille, jeg går ud at den må være målt samt være en brunlig fugl. Men det sene fangsttidspunkt for Lille? undrer mig lidt!!

  Personligt synes jeg det er en meget svær gruppe at arbejde med, har selv ringmærket en del fugle som jeg ikke turde mærke som andet end “Gråsisken”.

  Bh

  Henrik Knudsen

 2. 2 Jesper Brinkmann marts 9, 2012 kl. 8:44 pm

  Hey Henrik

  Du har helt ret i at gråsisken-komplekset er meget besværligt. Men der findes da trods alt også en stor gruppe af hver art som er ret nemme at bestemme ud fra udseende og vingelængde. Som jeg forstår det undrer du dig mest over tidspunktet ved den pågældende fugl. I Gedser er lille gråsisken på ingen måde ualmindelig sidst i oktober og vi fanger dem også ind i december, så efter min mening er tidspunktet for denne fugl ikke usædvanligt!
  Jeg har ikke helt styr på det, men mener vi har haft dage sidst i oktober med op imod 50 lille gråsisken på en dag.
  Dertil skal dog siges, at vi også altid har en stor gruppe hvert efterår som ikke kan bestemmes til andet en gråsisken sp.

  Mvh
  Jesper Brinkmann

 3. 3 erik ehmsen marts 9, 2012 kl. 8:51 pm

  Hvor er det dejligt at dygtige folk kommer med indlæg!!!!!
  Så vi andre kan lære Noget!
  tak for det begge to!
  mojn Erik Ehmsen

 4. 4 AOWN marts 9, 2012 kl. 9:13 pm

  Hej Henrik

  Jeg ligger desværre ikke inde med nogle mål på fuglen, som bekræfter at det er en lille. Vil tro at JSA eller RYT har dem. Jeg husker ikke den pågældende fugl, men jeg vil tro at den er artsbestemt ud fra hhv. vingemål og udseende.

  Mvh
  Anders

  • 5 JSA marts 10, 2012 kl. 9:04 am

   Der er ikke angivet mål på fuglen i vores database, så jeg skal ikke kunne sige, om den blev målt, eller om bestemmelsen udelukkende blev baseret på dragtkarakterer. Der blev mærket 246 fugle den pågældende dag, så det var en relativt travl dag. Heraf var de 4 Gråsiskener, der alle blev bestemt til Lille. Da fuglen også ved aflæsningen blev bestemt til Lille Gråsisken, ser jeg ingen grund til at betvivle arts/racetilhørsforholdet. Men Jesper har fuldstændig ret i, at der er al mulig grund til at være forsigtig med bestemmelsen af Gråsiskener, og der er en del individer, der ikke umiddelbart kan bestemmes.
   Gråsisken-kompleksets trækforhold er i øvrigt vidunderligt komplicerede. Der er flere eksempler på fugle, der er fløjet til/fra Kina fra Europa.
   Vh. Jacob

 5. 6 Henrik Knudsen marts 11, 2012 kl. 10:37 am

  Hej

  Tak for redegørelse og svar fra alle.

  Vh

  Henrik


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
Kategorier

Arkiver

Reklamer

%d bloggers like this: