Mågetur til Bagenkop Havn

Lørdag d. 12. februar var jeg en tur på Bagenkop Havn med henblik på at aflæse nogle af de store måger, der holder til i området i vintermånederne. Forholdene var gode – vejret var godt uden for meget vind, og omkring 700 Sølvmåger holdt til ved havnen. Mange af mågerne opholdt sig inde i selve havnen, hvor også de måger, der kun var mærket med metalringe, var til at arbejde med. Resultatet var over al forventning. I alt lykkedes det at få styr på 16 forskellige individer; 15 Sølvmåger og én Svartbag. Svartbagen var en af de 50-60 Svartbageunger, jeg selv forsynede med farvering på Mågeøerne sidste år. Denne fugl sås også på havnen for to uger siden af Per Rasmussen.

Svartbag, 2K, med farvering Sort JE033. Bagenkop Havn, 12. februar 2011.

De 15 aflæste Sølvmåger fordelte sig med 10 danskmærkede fugle (heraf to med farveringe) og 5 tyskmærkede (med Helgoland-ringe; heraf en med farvering). Herudover var der en del metalmærkede fugle, som det ikke var muligt at få aflæst. De fleste aflæsninger drejede sig om yngre måger, men der blev også aflæst enkelte adulte Sølvmåger. Den ene, DKC 4124317, så ud fra sliddet på stålringen ud til at have haft ring på i mange år, se foto nedefor.

Slidt stålring! DKC 4124317, Bagenkop Havn, 12. februar 2011.

Rød HV34 fra Tyskland. Bagenkop Havn, 12. februar 2011.

På vej hjem fra Langeland holdt jeg ind ved den gigantiske svane-/gåseflok, der p.t. holder til nord for Lindelse. I flokken fandt jeg en Sangsvane med farvering – Blå 6S76 fra Finland.

Sangsvane Blå 6S76. Lindelse, 12. februar 2011.

Mærkningsoplysninger

Der er nu kommet mærkningsdata for alle mågerne. 13 af de 15 Sølvmåger var mærket som unger i det sydøstlige Danmark og i Nordtyskland, heraf fire på Lemkenhafener Warder ved Fehmern, fire på Sprogø, to på Vresen i Storebælt og og herudover en enkelt fugl fra yderligere fire lokaliteter. De sidste to Sølvmåger var mærket i vintermånederne i hhv. Svanemøllebugten ved København og i Kielerfjorden. Se kortet nedenfor.

Sølvmågen med den meget slidte ring viste sig at være over 25½ år gammel! Den var mærket på Kalvø i Guldborgsund mellem Lolland og Falster i juni 1985. Det er gammelt for en Sølvmåge (selv om den ældste danske af arten blev over 30 år).

Kort over mærkningssteder for Sølvmåger aflæst på Bagenkop Havn d. 12. februar 2011.

Vh. JSA

0 Responses to “Mågetur til Bagenkop Havn”  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
Kategorier

Arkiver


%d bloggers like this: