Danmarks ældste sanger?

I den forløbne weekend var jeg på Sydlangeland, bl.a. med henblik på at fange lidt fugle ved Keldsnor. Kl. 8 søndag morgen fangede jeg en Rørsanger med gammel, dansk ring, 9L16223. Jeg kunne huske, at denne serie var brugt på fuglestationen for flere år siden, men ikke lige hvornår. Da jeg kom hjem, tjekkede jeg efter, og det viste sig at være en fugl, jeg selv havde mærket d. 6. august 1999! Ved ringmærkningen var den en gammel fugl (2K+), så den er nu næsten 12 år gammel – mindst!

Et kig i Ringmærkningsatlasset afslører, at Danmarks ældste, kendte Rørsanger blev mærket på Christiansø 8. juni 1983 og aflæst samme sted 27. maj 1994, hvilket er opgjort til en alder på 11 år og 10 måneder (beregnet ud fra 1. juli som fiktiv klækningsdato). Keldsnor-fuglen var 10 dage ældre på aflæsningstidspunktet og altså mindst 11 år og 11 måneder. Ingen øvrige, danske sanger-arter har nået en højere alder.

På Eurings hjemmeside, er der en liste over europæiske aldersrekorder: http://www.euring.org/data_and_codes/longevity-voous.htm. Her kan Keldsnor-fuglen ikke helt være med – men næsten – idet en britisk Rørsanger blev mindst 13 år og 11 måneder. Men måske bliver vores fugl fanget igen om et par år?

9L16223 er kun aflæst to gange tidligere ved Keldsnor; af undertegnede 1. august 2003 samt af Hans Rytter 26. juli 2006. Allerede ved aflæsningen i 2006 var fuglen den ældste småfugl, vi havde kendskab til ud fra ringmærkningen på KNF. Siden er også en Gulspurv aflæst syv år efter mærkningen, men den blev mærket som ungfugl. 90-95 % af vore lokale aflæsninger (af fugle aflæst et senere år end mærkningsåret) drejer sig om fugle, der er mærket 1-3 år tidligere.

Rørsanger, 13K+! 9L16223 ved Keldsnor, 6. juni 2010.

Vh. JSA

Reklamer

0 Responses to “Danmarks ældste sanger?”  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
Kategorier

Arkiver

Reklamer

%d bloggers like this: