CES i Tarup Grusgrave – 1. runde 2010

Så blev det maj og dermed tid for start på årets CES-mærkning i Tarup Grusgrave. For eventuelle “nye læsere” kan det bemærkes, at CES står for Constant Effort Site – eller “oversat” til dansk Standardiseret Ynglefugle Fangst (SYF). Det går ud på at fange småfugle, primært lokale ynglefugle, på samme måde samme sted flere år i træk, hvorved der samles informationer om bl.a. overlevelse og ungeproduktion. Der bliver mærket i alt 12 gange fra starten af maj til slutningen af august. Der henvises til Danmarks Ringmærkerforenings hjemmeside for mere information.

Efter at Hans havde sat net op dagen i forvejen, var Hans, Anders og jeg klar til start tidligt om morgenen lørdag d. 1. maj. Det blev en overraskende god start på CES-sæson 2010. Masser af fugle på de første runder og en rigtig god artsdiversitet med fangst af adskillige arter, der ellers er fåtallige i CES-fangsten i Tarup.

Dagen gav i alt 48 forskellige individer, hvilket faktisk er fjerdestørste CES-dag nogensinde på lokaliteten. I både 2008 og 2009 blev der fanget 27 fugle på første runde. Ud af dagens 48 fugle var de 12 genfangster af fugle fra tidligere år. Der blev fanget hele 17 forskellige arter – heraf var Landsvale ny CES-art for Tarup.

Fordelingen på arter var (nymærkninger/genfangster): Stor Flagspætte 0/2, Landsvale 1/0, Rødhals 2/0, Solsort 4/1, Rørsanger 1/0, Gærdesanger 1/0, Tornsanger 1/0, Munk 3/0, Gransanger 4/0, Løvsanger 2/3, Blåmejse 0/1, Musvit 0/2, Korttået Træløber 1/0, Skovspurv 1/0, Lille Gråsisken 5/0, Gulspurv 1/0 og Rørspurv 9/3.

Adskillige af ovenstående arter har været ret fåtallige i CES-fangsten i 2008 og 2009. Ud over Landsvale, der er art nr. 39 i CES-regi i Tarup, kan fremhæves Korttået Træløber (i alt 2 fanget i 08+09), Lille Gråsisken (2), Gulspurv (4), Rødhals (8), Gærdesanger (9) og Stor Flagspætte (9).

Lidt fotos af dagens fangster:

Lille Gråsisken, 3K+ han.

Korttået Træløber. En 3K+ med de små pletter på PC'erne?

Landsvale. Tarups første CES-svale.

Rørspurv, 3K(+) han. Genfangst af en Rørspurv, der blev mærket som 1K d. 6/8-2008.

Rørspurv, 3K+ han. Halen på ovenstående fugl. Bemærk de brede, afrundede og meget lidt slidte halefjer.

Vh. JSA

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
Kategorier

Arkiver

Reklamer

%d bloggers like this: